Psychosomatische oefentherapie

Stress moet aan en uit kunnen

Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als jij je er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Je hebt het nodig om goed te kunnen presteren, jezelf te motiveren en het beste uit jezelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer je uit balans raakt en je kracht verliest, hoe meer signalen van stress je afgeeft.

Psychosomatische klachten

Enerzijds kun je stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer jouw concentratie vermindert, je prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen hebben met slapen. Anderzijds kun je stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve copingstijl genoemd.

Aanpak

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen de wal en het schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek bekwaam deze klachten te behandelen. De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaaloplossing. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.

Behandeling

De psychosomatische oefentherapie reikt jou nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om je klacht, je leven en je gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met jou gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van jouw klacht(en). De behandeling bestaat uit:

1. Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
2. Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
3. Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leert je weer in balans, tot rust en in jouw kracht te komen.

De Psychosomatisch Oefentherapeut brengt je weer in balans!