Bekken/bekkenbodemtherapie

Bekkentherapie

Uw bekken is een heel centraal onderdeel van uw skelet en dit heeft u werkelijk bij alle bewegingen nodig. Pijn in dit gebied kan heel beperkend zijn in uw doen en laten. Wij oefentherapeuten helpen u uw klachten te verminderen of te verhelpen door goed te kijken naar de oorzaak en de gevolgen van de pijn. Doordat wij uw dagelijkse bewegingen en taken meenemen in het behandelplan kunt u op ieder moment van de dag werken aan de verbetering van uw klachten. Bij zitten, staan, lopen, bukken, omdraaien in bed en sport kunnen wij u adviseren hoe u het beste kunt bewegen en oefenen met uw bekken. 

Bekkenklachten zijn er in alle soorten en maten: Veelvoorkomende  klachten die wij als oefentherapeuten zien zijn:

  • Bekkentorsie/scoliose (verwringing)
  • Pijn aan de SI-gewrichten (links/rechts boven het stuitje)
  • Pijn bij het schaambeen
  • Pijn aan het stuitje
  • Bekkenpijn bij de zwangerschap
  • Bekkenslapte/moeilijk op 1 been kunnen staan

Voor klachten aan de bekkenbodem kunt u verder lezen onder incontinentie

Waar letten wij in ieder geval op?

Wij kijken heel precies hoe u uw bekken in uw dagelijkse bewegingen belast. Staat u op twee benen of op 1 been. Hoe staat u te koken of te strijken? Waar drukt of draait u het bekken naartoe wanneer u bukt? Hoe haalt u de vuilniszak uit de bak? Hoe ruimt u de vaatwasser uit? Hoe wast u de auto? Blijft het bekken mooi stabiel bij het lopen of zakt het aan 1 kant steeds naar beneden? Hoe gaat dat dan bij hardlopen of een andere sport? Het kan ook zo zijn dat u een klein aantal keren een beweging stabiel kunt maken, maar dat na herhaling blijkt dat u de kracht/stabiliteit mist om iets vol te houden. Dan lijkt het na 1 keer testen alsof uw bewegingen “normaal”zijn , echter de kritische kijker ontdekt dat er instabiliteit is na enige vermoeidheid.

Dit zijn zo een paar voorbeelden waar een oefentherapeut naar kijkt. Wanneer u denkt dat uw klacht inderdaad  door verkeerd gebruik in stand gehouden wordt, kunt u contact met ons opnemen om uw situatie eens door te spreken. Wij kunnen u dan aangeven of het zinvol zou zijn om bij ons te komen oefenen. 

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie kan hulp bieden bij:

  • te zwakke bekkenbodem, te gespannen bekkenbodem, ongewenst urineverlies.
  • Bekkenpijn en/of bekkeninstabiliteit rondom de zwangerschap
  • Herstellen van de bekkenbodem en buikspieren na de zwangerschap
  • Lage rug en bekkenklachten
  • SI problematiek / SI blokkade

Door middel van oefeningen wordt er gewerkt aan de beheersing, coordinatie en/of versterking van de bekkenbodemspieren. 

Om vervolgens de werking van de bekkenbodem te verbeteren wordt bij voorkeur in dagelijkse houdingen geoefend, bijvoorbeeld staande. Nog veel te vaak komt het voor dat vrouwen liggend hun bekkenbodem prima beheersen, maar staande of in actie de controle weer verliezen.

Met de oefentherapie Cesar/Mensendieck wordt gewerkt aan een goede samenwerking tussen de bekkenbodem- en rompspieren. Dit zorgt voor een mechanisme dat de druk beter kan opvangen tijdens activiteiten, zoals bukken, rennen, hoesten. Daarnaast is het belangrijk de basisspanning van de bekkenbodem optimaal te houden door goede houding en beweging.

Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt bij ongewild urineverlies. Als u al een verzakking heeft, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, hoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen. 

Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leren patienten de bekkenbodemspieren te ontspannen. 

Wij werken niet inwendig. Men oefent met ondergoed aan. Krachtmeting van een bekkenbodem zegt niets over zijn functionaliteit, werking kan alleen getest worden tijdens functionele testen of bij het staan op een instabiele ondergrond.