Thuiswerken

TOTAAL EN VITAAL DE THUISWERK-TIJD DOOR
De Oefentherapeut geeft je hierbij tips en trics!
Fijn dat je de infographic hebt bekeken en de achtergrondinformatie wilt weten. Deze infographic is gemaakt om het belang van een actieve (werk) houding, goede afwisseling van actie en ontspanning, dagelijks bewegen en lekker slapen, kortom goed voor jezelf te zorgen te benadrukken. Vanwaar deze infographic?
In deze gekke tijd worden we ons massaal bewust van het belang van goede gezondheid. Iedereen wil immers, na de quarantaine tijd, fit verder kunnen, iedereen wil fit blijven en voorkomen dat het coronavirus, als het jou treft, je ernstig ziek maakt. Ten gevolge van de coronaquarantaine merken we allemaal hoe belangrijk gezondheid is. Maar ook in andere omstandigheden kunnen mensen te maken hebben met thuiswerken, ook dan is deze infographic goed bruikbaar.
Ga je niet meer naar school of naar je werk door de omstandigheden waarin je zit? Dan is alles anders. Niet meer op de fiets naar werk/school, geen sporttrainingen- en wedstrijden, geen gesjouw met je rugzak of boekentas, geen bureaustoel of eigen schooltafel maar hangend, chillen op de bank of languit in je bed werken. Jouw fysieke conditie holt achteruit. Voor je het weet voel jij je moe, slap en hangerig en/of ervaar je pijntjes in je lijf. Dat gevoel heeft weer een negatief effect op het brein. Je concentratie wordt minder en de lesstof wordt minder goed opgenomen. Dat is toch niet jouw keuze? Jij wilt toch ook sterk en fit blijven? Alle activiteiten die structuur gaven aan jouw dag zijn weggevallen, wellicht heb je al een nieuwe structuur gevonden, zo niet ga dan goed voor jezelf zorgen, breng structuur in je dag en richt een vaste, geschikte werkplek voor jezelf in.
WAAROM EEN ACTIEVE HOUDING?
De actieve zithouding ondersteunt het geconcentreerd werken, draagt bij aan de verbetering van je houding, waar je dan in het dynamisch bewegen (bijv. sporten, fietsen, skeeleren) profijt van hebt. Goed actief zitten voorkomt zeurende klachten in je nek, schouders, armen, lage rug, bekken en/of benen. Hoe je actief kunt zitten, zie je op de infographic.
WAT KAN IK DOEN OM FIT TE BLIJVEN?
Daarnaast helpt dagelijks bewegen bij het (weer) fit worden en blijven. Een half uur per dag wandelen, fietsen, rennen, skaten etc. is fijn voor je lijf en maakt je hoofd lekker leeg. In deze coronatijd doe je dit uiteraard alleen of met behoud van 1,5 meter afstand! Tevens kun je 30 minuten actief oefenen om jouw gewrichten, spieren, hart & longen soepel en je brein scherp te houden. Oefeningen samen met broertje, zusje, vader, moeder en andere mensen die bij jullie in huis wonen doen, is nog leuker en kan sfeerverhogend werken. Daag elkaar uit! Jij kiest bijv. iets van je volleybal of voetbaltraining, of die oefening van die gymleraar, je moeder weet vast een buikspier- of yoga oefening, je zusje weet iets van de oefentherapeut, je vader put uit zijn oefenschema van de sportschool. Wie bedenkt en doet de leukste oefening, wie houdt het het langste vol en wie blijft het langste fit? Balletje hooghouden, touwtje springen, tricks die ook in een kleine ruimte kunnen, of zoals ik in een interview met een spaanse hardloper las: Hardlopen op mijn tenen in huis is een betere training dan ik ooit had verwacht. De dag bestaat uit 24 uur, uren van werken, leren, oefenen, bewegen, eten en tot rust komen. Goed voor jezelf zorgen betekent dan ook: drink, eet, lach, beweeg, relax en slaap gezond.
DE GOUDEN REGELS VOOR THUIS WERKEN/STUDEREN
- Doe dingen met elkaar en zonder elkaar, respecteer elkaars ritme en rust.
- Beweeg iedere dag minimaal 60 minuten.
- Neem een actieve (zit)houding aan, wissel af met bewegen en even liggen.
- Maak een vaste dagindeling, plan je pauzes en beweegactiviteiten en houd je eraan.
- Zorg voor een gezonde nachtrust, dit geldt ook voor je huisgenoten, ook zij willen afkoelen en de batterij rustig opladen.
VRAGEN?
Heb je vragen over je bewegen? Wil je meer tips over een juiste werkhouding? Heb je klachten die jezelf wilt kunnen verhelpen? Heb je ondersteuning nodig om goed te leren slapen? Neem dan contact op met je Oefentherapeut!